Go to Top

Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους (Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων), 27-29 Απριλίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PROTEAS, διοργάνωσε τριήμερη Εθνική Συνάντηση Εργασίας (National Workshop) με τη συμμετοχή της Βιομηχανίας σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους (Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων) στα πλαίσια της 11ης Ετήσιας Σύσκεψης Επιθεωρητών REACH, CLP – 2015. Η Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Τριημερίδα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Γ.Χ.Κ. στην Αθήνα, στις 27-29 Απριλίου 2015.

Οι επιμέρους στόχοι της Συνάντησης Εργασίας (Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Τριημερίδα) ήταν:

  • Η διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος PROTEAS και ειδικότερα η ενημέρωση της Βιομηχανίας και των Αρμόδιων Αρχών στα κύρια αποτελέσματα του προγράμματος (Πρωτόκολλο καλών πρακτικών, αποτελέσματα Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, Διαδικτυακά εργαλεία, έλεγχοι κατά την μεταφορά επικίνδυνων ουσιών, κλπ.).
  • Η παρουσίαση και συζήτηση για τη νέα Οδηγία SEVESO III (Οδηγία 2012/18/ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες) και η εφαρμογή του Κανονισμού (EK) 1272/2008 (Classification,  Labeling and Packaging – CLP) σε αυτή ενόψει της ενσωμάτωσης αυτής στο Ελληνικό Δίκαιο (Μάιος 2015 – Επισπεύδουσα Αρχή Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Συζήτηση για τη Νέα Οδηγία SEVESO III – Προτάσεις του προγράμματος PROTEAS για τη SEVESO III και Ενημέρωση/ Εκπαίδευση της Βιομηχανίας αναφορικά στην υπαγωγή της ταξινόμησης κατά CLP στην Οδηγία SEVESO III.
  • Ενημέρωση/ παρουσίαση ειδικών θεμάτων σχετικά με την εφαρμογή του CLP (Classification, Labeling and Packaging), όπως ενημέρωση/ εκπαίδευση για την εφαρμογή του CLP σε μείγματα χημικών προϊόντων ενόψη της έναρξης ισχύος του Κανονισμού CLP για τα μείγματα (1/06/2015).

Η Εθνική Συνάντηση Εργασίας συνέβαλε στην αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ενώ στα πλαίσια της Συνάντησης Εργασίας πραγματοποιήθηκαν δύο (2) Ενημερωτικά/Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για όλους τους συμμετέχοντες με αντικείμενο: α) τη νέα Οδηγία SEVESO III για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων και την εφαρμογή του Κανονισμού  CLP σε αυτή (1η ημέρα, 27 Απριλίου 2015) και β) την εφαρμογή του Κανονισμού CLP σε μείγματα χημικών προϊόντων (2η ημέρα, 28 Απριλίου 2015).

Δείτε το πρόγραμμα & σχετικό εκπαιδευτικό υλικό (παρουσιάσεις)