Go to Top

Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS, 28-30 Απριλίου 2014

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PROTEAS, διοργάνωσε τριήμερη Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους (Δ/νση Περιβάλλοντος). Οι Συναντήσεις έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Γ.Χ.Κ., Τσόχα 16, Αμπελόκηποι, Αθήνα, στις 28-30 Απριλίου 2014.

Στις Συναντήσεις Εργασίας συμμετείχαν:

  • Εκπρόσωποι της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους, αρμόδια αρχή για την εφαρμογή και τον έλεγχο εφαρμογής των Κανονισμών REACH και CLP στην Ελλάδα.
  • Επιθεωρητές REACH /CLP.
  • Εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων, Τμήμα Προδιαγραφών και ελέγχου μεταφορών  επικίνδυνων εμπορευμάτων ADR και ευπαθών τροφίμων ATP).
  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας
  • Εκπρόσωποι του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Εκπρόσωποι των Συνδέσμων Βιομηχανιών της Ελλάδας (Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Σύνδεσμος Απορρυπαντικών και Καθαριστικών Προϊόντων – ΣΕΒΑΣ, Σύνδεσμος Αεροζόλ Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, κλπ.).

Οι επιμέρους στόχοι και οι ενότητες των Συναντήσεων Εργασίας ήταν οι κάτωθι:

Α. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :

  • Παρουσίαση των κύριων δράσεων και αποτελεσμάτων του Προγράμματος PROTEAS – Διάχυση κρίσιμης πληροφορίας Υγιεινής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (ΥΑΠΕ) για την ασφαλή Μεταφορά και Διακίνηση Επικίνδυνων Χημικών Ουσιών.
  • Ενημέρωση της βιομηχανίας και των ΜΜΕ μέσω των Συνδέσμων Βιομηχανιών αναφορικά στους Κανονισμούς REACH/CLP και τις επιθεωρήσεις, όπως και στα αποτελέσματα της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (LCA) του προγράμματος- Συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και προβλημάτων μεταξύ των διαφόρων ομάδων-στόχων του προγράμματος αναφορικά στην εφαρμογή των Κανονισμών REACH/CLP.

Β. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ συμμετοχής και συνεργασίας των Συνδέσμων Βιομηχανίας στο Πρόγραμμα και τις επιμέρους δράσεις του.

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ των αρμόδιων αρχών στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας (κατευθυντήριες γραμμές επιθεωρήσεων SEVESO) στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου διαδικασιών ασφάλειας του Προγράμματος για τον έλεγχο ασφαλούς μεταφοράς και διαχείρισης επικίνδυνων ουσιών.

Τα κύρια αποτελέσματα της Τριημερίδας ήταν:

  • Ενημέρωση και ανταλλαγή παρατηρήσεων και εμπειριών μεταξύ των Συνδέσμων των Επιχειρήσεων και των αρμόδιων αρχών αφενός στις απαιτήσεις και τα προβλήματα εφαρμογής των Κανονισμών REACH/CLP και αφετέρου στις δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος PROTEAS.
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας (Φεβρ.-Μαρτ. 2014) που πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα Proteas σε συνεργασία με το ΓΧΚ για την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις του προγράμματος ελέγχου εφαρμογής των Κανονισμών REACH/CLP (Στόχος: Παραγωγοί, εισαγωγείς, μεταγενέστεροι χρήστες, διανομείς, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι, Διανομή ερωτηματολογίων & εισηγ. πρόσκλησης μέσω: Συνδέσμων Βιομηχανιών & Χημικών Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ).
  • Εκτενής ενημερωτική συνάντηση του προγράμματος με τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Βιομηχανιών και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Proteas e-tools, αποτελέσματα ΑΚΖ, Πρωτόκολλο καλών Πρακτικών, πρόσκληση συμμετοχής και συνεργασίας σε ομάδες εργασίας και δράσεις, κλπ.).
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος PROTEAS για την αξιολόγηση εφαρμογής των Κανονισμών REACH/CLP στην Ελλάδα στο 18ο ECHA Forum στο Ελσίνκι, Φινλανδία, από εκπρόσωπο του ΓΧΚ.
  • Διάθεση του ερωτηματολογίου που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της έρευνας στην Αρμόδια Αρχή Ελέγχου της Σουηδίας (μετά από δικό της αίτημα) για χρήση στα πλαίσια αξιολόγησης του Προγράμματος ελέγχου εφαρμογής των Κανονισμών REACH/CLP στη Σουηδία.